Stoomtramroute Sterrebeek - Hamme-Mille

lus van 51 of 34 km

Van 1905 tot 1957 reed er een stoomtrammetje van Vossem via Duisburg, Loonbeek, Neerijse, St-Joris-Weert en Nethen naar Hamme-Mille en zo verder naar Jodoigne en Tienen. Het tracé liep voor een groot deel over eigen bedding waarvan vandaag nog grote stukken toegankelijk zijn en ongerept, alleen de rails zijn weg. Ideaal dus om een fietstocht rond op te bouwen.

Start en einde: kasteel Arenberg in Leuven-Heverlee (Kantineplein)

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk voor mountainbikers, goed doenbaar voor de avontuurlijke toerfietser.

Beschrijving: Kies je voor 51 km, dan gaat het via Bertem, Everberg en Moorsel naar de Tramlaan in Sterrebeek waar we dadelijk inpikken op de trambaan naar Vossem. Aan de halte Vierwinden in Tervuren moeten we even een alternatieve weg volgen want het oorspronkelijke tramspoor tot Vossem is hier verdwenen in de natuur.

Kies je voor de 34 km versie dan gaan we via Bertem en Leefdaal naar Vossem.

Aan de Stationssstraat in Vossem pikken we (terug) in op het spoor: aangeduid met Tramweg 'Zwette Jean'. Let echter op want een goeie halve km verder moet je door middel van een trap enkele meter naar omlaag. Voor 'Zwette Jean' was hier vroeger een brug over de Voer. We gaan verder, nu weer eens op het tracé, dan weer een 100 tal meter ernaast tot in Duisburg.

Aan de Rootstraat gaan we rechts terug in eigen bedding. Je kunt links nog een infobord bekijken met een mooie foto van een stoomtrammetje anno 1943. Na een kleine 2 km is het spoor niet meer toegankelijk en volgen we het op ± 100 meter tot aan de Sint Jansbergsteenweg in Loonbeek waar vroeger een halte was. Hier zitten we weer even op spoor tot aan de brug over de Ijse. Vanaf hier privé terrein, nu een camping. We omzeilen dit en komen even later voorbij de ingang van de camping: dit was het tracé. Wat verder komen we aan de Stationplaats in Neerijse. Weer moeten we een ommetje maken via het kasteel van Neerijse en komen zo terug op de originele trambaan doorheen de Dode Bemde. Hier rijden we nog over een authentieke brug. Even later komen we aan het treinstation van Sint-Joris-Weert. Links staat nog het stationsgebouw van het trammetje en rechts tussen de Stationsstraat en de treinsporen staan nog de gebouwen van de tramstelplaats.

Heb je voor de 34 km versie gekozen dan keren we nu terug via Oud-Heverlee naar ons vertrekpunt.

Het trammetje volgde nu gewoon de weg tot in Nethen. Het fietspad loopt zelfs over de trambaan. In Nethen zijn stukken van het tracé privé geworden maar we volgen het zo kort mogelijk. Aan de Rue Vandervelde kan je nog aan het patroon van de kasseistenen de kruising van het tramspoor zien. Vanaf hier ging het een tijdje terug in eigen bedding maar die is niet meer toegankelijk.

We naderen nu Hamme-Mille en aan de Rue Les Claines kwam de tram terug opduiken uit de velden en volgde nog zo een 500 m de weg om dan links af te slagen en met een weide boog het station van Hame-Mille te bereiken (nu een busstation).

Om terug te keren volgen we nog heel even de trambaan van Hamme-Mille naar Leuven maar verder door volgde deze hoofdzakelijk gewoon de Naamsesteenweg en gaan we liever door Meerdaalwoud en Heverleebos terug naar ons vertrekpunt.

Download track: Stoomtramroute.zip.
Dit bestand bevat de tracks (lang en kort) in gpx formaat, deze beschrijving en het oorspronkelijk tracé eveneens in gpx formaat (opgelet: hele stukken zijn nu privé eigendom geworden).



Enkele interessante links:
Het oorspronkelijk tracé op Google Maps: klik hier ook eens op Satelite.
Een massa foto's van het tramtrace vind je hier:
- Sterrebeek Vossem
- Vossem Duisburg
- Duisburg Sint-Joris-Weert