Leuven-Wavre (lus van 65 km)

Start en einde: kasteel Arenberg in Leuven-Heverlee (Kantineplein).

Moeilijkheidsgraad: tamelijk moeilijk. Alleen voor MTB en trekkers.

Beschrijving: We starten met de GR128 wandelroute en volgen die grotendeels langs Park-Heverlee en Korbeek-lo tot aan Bierbeek. Voorbij Bierbeek (Mollendaal) volgen we nog even de GR512 en gaan dan verder langs Mille tot in Tourinnes-la-Grosse waar we inpikken op de GR579. Die voert ons langs Nodebais, Gottechain en Bossut tot nabij Pécrot. Hier nemen we de afsplitsing van de GR579 richting Wavre en gaat het verder langs Archennes, De Tomme, Wavre, Ottenburg, Huldenberg, Terlanen en St. Agatha Rode tot in Pécrot. Hier komen we weer op Leuven-Bossut en vervolgen dan over Nethen, St. Joris Weert, Vaalbeek, Oud-Heverlee (Zoet Water) terug naar het vertrekpunt.

Deze tocht kan opgesplitst worden in twee delen:

  1. Leuven Bossut beschreven op de pagina Leuven Bossut (groene route: 41 km).
  2. en ...

GR579 lus Wavre (27 km)

Start en einde: Gemeenteplein te Huldenberg.

Moeilijkheidsgraad: tamelijk moeilijk. Alleen voor MTB en trekkers.

Beschrijving: De GR 579 wandelroute splitst zich In Huldenberg in een rechtstreekse arm richting Luik en een aftakking naar Wavre die later terug de hoofdroute vervoegt. Dit vormt een lus van 27 km die zich prachtig leent voor een mountainbike trip. De lus brengt je langs nagenoeg uitsluitend land- en boswegen via Terlanen, Sint Agata Rode, Pécrot, Archennes, Wavre, Ottenburg en Tombeek terug naar het vetrekpunt.

Oud Heverlee-Ottenburg
(lus van 35 km)

Start en einde: Zoet Water in Oud Heverlee.

Moeilijkheidsgraad: Tamelijk zwaar parkoers. Alleen voor MTB en trekkers.

Beschrijving: We starten met een stukje Heverleebos en nemen dan een landweg die ons langs de wijngaarden van Chardonnay Meerdael voert. Na het doorkruisen van Meerdaalwoud belanden we in Nethen. Nu volgen we een landweg die een tijdje de spoorweg Leuven-Ottignies volgt tot in Pécrot. Hier gaat het weer door boswegen naar Florival. We volgen nu even de baan naar Ottenburg en nemen dan links een prachtig verlaten landwegje. Gedurende een half uurtje kom je waarschijnlijk geen levende ziel tegen. Eerst zijn er links en rechts velden die geleidelijk overgaan in het bos van Laurensart (Gastuche bij Wavre). Na een serieuze klim komen we boven aan heideachtige open plekken. Daarna gaat het weer terug naar beneden en zie je in de verte het kasteel van Laurensart. Nu gaat het rechts terug zachtjes naar omhoog langs de rand van het bos tot in Ottenburg Tomme. Langs landwegen en locale smalle baantjes belanden we via het St. Agatha Rodebos in St. Agatha Rode zelf en vervolgens gaat het naar St. Joris Weert. Aan de Appelfabriek gaan we rechts en na een tijdje een padje links. Nu komen we voorwaar op een oude trambedding. Je ziet het nog nauwelijks omdat het bos zich hier hersteld heeft maar al snel kom je aan een authetieke brug waar een eeuw geleden (tot in 1957) het stoomtrammetje van de lijn Vossem - Hamme-Mille - Tienen over reed. Het maakt nu deel uit van het natuurrreservaat De Dode Bemde. We komen heel even in Neerijse, nemen hier rechts richting Oud Heverlee en komen zo terug aan het vertrekpunt.

Download de drie tracks: Leuven-Wavre.zip.