Leuven-Meerdaal
(lus van 49 km)

Omheen Heverleebos
(lus van 32 km)

Start en einde: Abdij van Park in Leuven-Heverlee.
Moeilijkheidsgraad: op sommige plaatsen moeilijk. Geschikt voor MTB en trekkers.

Beschrijving: We starten met de GR128 wandelroute en volgen die grotendeels langs Park-Heverlee, Korbeek-lo en Bierbeek tot voorbij de wereldbolwatertoren bij Neervelp. Hier kruist de GR128 de GR512 die we vanaf nu volgen helemaal doorheen Meerdaalwoud. Hier laat de GPS het soms afweten maar bij twijfel zijn de goede witrode GR markeringen een steuntje. In Sint-Joris-Weert verlaten we Meerdaalwoud, volgen even de spoorweg om dan doorheen het natuurgebied van de Doode Bemde te trekken tot in Neerijse. Vanaf hier volgen we een GR verbinding met geelrode markeringen. Die voert ons via overwegend landwegen langs Loonbeek, Leefdaal en Bertem tot aan de Tervuursesteenweg in Heverlee. Hier verlaten we even de GR om ze na Egenhoven terug op te pikken aan de KUL Campus in Heverlee. Nu gaat het door het park van Arenberg langs binnenwegjes terug naar het vertrekpunt aan de abdij van Park.

Moeilijkheidsgraad: matig. Geschikt voor MTB en trekkers.

Beschrijving: We vertrekken richting Egenhoven, gaan daarbij een eindje door het Arenbergpark, langs een oude watermolen en komen zo aan de Langestaart. We gaan nu door het Egenhovenbos en rijden even parallel met en onder de de E40 door, waarbij we stukjes Bloso groen volgen (deels in omgekeerde richting). Verder gaat het langs landwegen naar Korbeek Dijle. We volgen nu een eindje een GR geel/rood traject dat ons door de Doode Bemde voert naar Sint-Joris-Weert. Via bos- en landwegen gaat het tussen Heverleebos en Meerdaalwoud door naar Blanden. Verder terug in Heverlee doen we een stukje Heverleebos aan om de E40 onderdoor te kunnen. We vervolgen richting Haasrode, langs de Schaatsbaan en het Sint Albertuscollege, en komen zo uiteindelijk terug op ons vertrekpunt aan de Abdij van Park.

Combinaties
Beide tracks vertrekken aan de Abdij van Park en hebben in het zuiden een gemeenschappelijk stukje in Sint-Joris-Weert. Dat is ideaal om enkele combinatieroutes samen te stellen. Daarvoor laadt je de twee tochten in je GPS.

Het wisselpunt is het gemeenschappelijk stukje in Sint-Joris-Weert vanaf de Waversebaan, de spoorweg over, tot aan de brug over de Dijle vlak bij de Doode Bemde.

  1. 44 km (wijzerzin): Begin je tocht met Leuven-Meerdaal en rijdt tot het wisselpunt. Verander daar van track en kies Omheen Heverleebos en volg deze via Blanden terug naar het vertrekpunt aan de Abdij van Park.
  2. 41 km (wijzerzin): Begin je tocht met Omheen Heverleebos maar in omgekeerde richting. Aan het wisselpunt verander je van track en kies je Leuven-Meerdaal. Deze brengt je via Leefdaal en Bertem terug naar je vertrekpunt.
  3. 39 km (tegen wijzerzin): Begin je tocht met Omheen Heverleebos. Verander aan het wisselpunt van track naar Leuven-Meerdaal maar in omgekeerde richting en volg deze doorheen Meerdaalwoud terug naar de Abdij Van Park.
  4. 33 km: Een laatste mogelijke combinatie is de westelijke helft van beide tochten. Dit heeft eigenlijk niets meer te maken met Meerdaalwoud en werd daarom in een aangepaste vorm toegevoegd aan de pagina Leuven-Vossem.

Download beide tracks: Leuven-Meerdaal.zip.